Napos fehér húshibrid  csibe rendelhető! Előnevelt csirke rendelhető,vörös csirke!                                                                                  Újfehértó
MENÜ

 Mi nem értékesítünk tenyésztojást !!!!!!!!!!!!

 

KELTETÉSI TECHNOLÓGIA

A keltetés eredményességét döntően befolyásoló tényezők:

                                   1)         A tenyészanyag (a tojások minősége)

                                   2)         Hőmérséklet

                                   3)         Páratartalom

                                   4)         Forgatás

                                   5)         Hűtés

                                   6)         Bújtatás, kikelés

1) TENYÉSZANYAG

 A termékenységet döntően a fajta örökletes tényezői, a tojóállomány és a kakas kora határozzák meg.  (Ha saját termelésű tojást keltetünk, a tyúkok közt legyen kakas is, 10-15 tyúkhoz 1 kakas!) Keltetéshez 10 napnál frissebb, 10-20 oC között tárolt tojásokat használjunk. Védjük a kiszáradástól, ne tároljuk huzatos helyen, legcélszerűbb tojástálcákon, hegyes végükkel lefelé berakva tárolni (felül is legyen tojástálca). Ajánlott relatív páratartalom 60-70%.

 

A tojás alakja, nagysága is jelentőséggel bír, deformált, túl kicsi vagy túl nagy tojás rosszul kel. A tyúktojás alaktényezője (a tojás hossza osztva a szélességével) 1,25-1,4 közötti, súlya 50-65 gr közötti esetben legjobb a kelési százalék.

 

Tiszta legyen a tojás! Szennyezett, sérült, repedt tojást keltetésre ne használjunk! Lámpázással ellenőrizzük a kelés folyamatát. Először a 6-7. napon, majd a 15-16. napon lámpázzunk, a befulladt tojásokat vegyük ki.

 2) HŐMÉRSÉKLET

 A keltetés első felében az ajánlott hőmérséklet 37,8-38 C fok, a második felében 37,5 C fok, a bújtatás alatt 37,2 C fok!

 

 3) PÁRATARTALOM

 A tojás a héjon keresztül érintkezik a külvilággal, azon keresztül légcsere és vízgőz (pára) csere is zajlik. A légáramlás intenzitása és a levegő páratartalma határozza meg a tojás vízveszteségét. Száraz áramló levegőn a tojás kiszárad. Erre a körülményre a tojás tárolásakor és a keltetés folyamán is ügyelni kell! Tyúktojás keltetése közben a levegő relatív páratartalmának 55-65%  közt kell lenni. Keléskor magasabb kb 80% közt kell lennie. Vízi-szárnyasok keltetése esetén forgatás után a kacsa-libatojásokat vékonyan, az utolsó héten lemosásszerűen permetezzük le. Természetesen az a legjobb, ha páramérővel mérjük a páratartalmat.És azzal állítjuk be a kivánt párát.

 4) KÉZI FORGATÁS

 A tojásban lévő csíralemez letapadásának megakadályozása céljából a tojásokat időnként forgatni kell. (A tyúk is forgatja a csőrével és a lábával.)A keltetőgépbe rakott tojásokat jelöljük meg a felső részükön filctollal, ceruzával, pl. + jellel, ezzel átellenes oldalát pl. 0 jellel, vagy R = reggel, E = este.Napjában kétszer, célszerűen reggel és este fordítsuk át a másik felére. (Hossztengelye körül fél fordulattal.) A tojásokat a rácsról nem felemelve (nehogy elejtsük!), két mutatóujjunkkal közrefogva könnyen át tudjuk forgatni.  (Az ujjunkat nedvesítsük be!) Az utolsó 3 napban már nem kell forgatni, napközben egyszer néhány másodpercig szellőztessünk.

 A forgatást óvatosan végezzük, az embrió érzékeny az ütődésekre, rázkódásra

Szöveg :PL Maschine Kft

 

baromfi, díszbaromfi, hitel, haszonállat, gyöngytyúk, bráma, orpington, lízing, baromfi termék, maláj harcos, viador, eladó, jérce, tyúk, kakas, fürjtojás, óriás, díszbaromfi tenyésztés, némakacsa, keltetés, keltetési tanács,keltetőgép, keltetőgép használata,pl maschine, használt keltetőgép , keltetőgépek,

 

 

 

 

 

 

 

Asztali nézet