Napos fehér húshibrid  csibe rendelhető! Előnevelt csirke rendelhető,vörös csirke!                                                                                  Újfehértó
MENÜ

Pecsenyekacsa tartástechnológiája

A pecsenyekacsa-nevelés célja 48-50 napos korra 2,9-3,2 kg körüli élõsúlyú kacsák elõállítása, amelyek érett, iparilag is feldolgozható tollazatúak és ízletes húst szolgáltatnak. A piaci igényhez igazodva vághatók a kacsák fiatalabb életkorban, alacsonyabb élõsúlyban is, de ilyenkor a tollazat iparilag nem feldolgozható és a nehezebb kopaszthatósággal is számolni kell (pl. szakadékonyabb bõr).

Pecsenyekacsa elõállítása csakis intenzív neveléssel és intenzív (magas beltartalmú) takarmányozással lehetséges. Nevelésre csak olyan kacsákat szabad beállítani, amelyek életerõsek, tökéletesen záródó köldökûek, pihéjük egyenletesen felszáradt, szemeik nyitottak, tiszták, fürge mozgásúak, lábukon határozottan állnak. Élõsúlyuk legyen 60 g. Az 50 g-nál kisebb súlyú naposkacsáknak intenzív árutermelésre beállítása a nevelés gazdaságosságára kedvezõtlen.

A  elõnevelés követi a csirke nevelési technológiát. Attól a telepítési sûrûségben és az elérendõ istállóhõmérsékletben különbözik. Egyébiránt azzal egyezõ, így az istállók elõkészítése, felfûtési rendje, fertõtlenítése az ott leírtakkal megegyezik. Ebben a részben csupán a különbségeket hangsúlyozzuk.

A kacsa hõvel szembeni igénye kisebb, mint a többi baromfifajé. Ez magyarázható gyors anyagcseréjével és bõr alatti kötõszövetének tekintélyes mennyiségével. A kacsák hõszabályzó rendszere az elsõ élethét után annyira kifejlõdik, hogy 30 oC alatti külsõ hõmérséklet mellett is állandó értéken tudják tartani testhõmérsékletüket.

A meleg elõnevelés során az elsõ héten okvetlenül 30-32 oC-os hõmérsékletet biztosítsunk a kacsának. A 2. hét végére fokozatos csökkentéssel 24 oC körüli értékre állítható be az istálló hõmérséklete, de ez nagyban függ a külsõ hõmérséklettõl. Jó idõ esetén a 2. hetes kacsa a nap egy részét töltheti a kifutóban. Olyan mértékben lehet csökkenteni vagy kell tartani a terem hõmérsékletét, lehet kiengedni a kacsákat a kifutóra, hogy a benti és kinti hõmérséklet között minimális legyen a különbség. A párnapos kacsák igen érzékenyen reagálnak a hirtelen hõmérsékletváltozásra. A 2 hetes kort betöltött kacsának elegendõ 20-22 oC-os teremhõmérséklet. A hõmérsékletet az állatok közvetlen tartózkodási helyén kell mérni. Az ellenõrzõ hõmérõket az állatok hátmagasságában helyezzük el.

 

A kacsa jellemzõ tulajdonsága a takarmány és a víz közötti folytonos közlekedés. A vízi életmódhoz szokott kacsának szemmel láthatóan nehézséggel jár a száraz keverék lenyelése. Ezen gyakori vízivással segít, közben veri a vizet az itatóból, a csõrére ragadt takarmányt pedig leáztatja a vízben. (Ezért jobb a kacsának morzsázott takarmányt adni.) Az itatók környéke villámgyorsan elnedvesedik, ami gyakori alomcserével is a kicsurgó víz felfogásával késleltethetõ.

Ismert a pecsenyekacsa-nevelésben fal mellé épített túlfolyós rendszerû beton itatócsatorna is. A kissé süllyesztett betoncsatorna elõtt 40-50 cm szélességben nem almoznak. Esetleg ezt a felületet faráccsal, sûrû szövésû dróthálóval letakarják. Ez a terület elegendõ arra, hogy a kacsa által kifröcskölt vagy lábáról lecsurgó víz ne kerüljön az alomra. Így a kacsanevelés egyik sarkalatos pontja a száraz alom elérése jobban biztosított. Az élete elsõ 3-5 napjában a kacsa elvizesedhet (nem tudja pihetollát zsírmirigyében termelõdõ zsírral bekenni).

Denreceni egyetem agrár

tartasnaposkacsahőigényem2

Asztali nézet